Semester & barnmat

Nu är semestern i full gång! I lördags morse njöt jag av en stillsam frukost ute på balkongen, medan Klas och Vera gick en promenad. Inte varje dag som jag äter kallrökt lax och ägg på smörgåsen ;).

IMG_8678

Vi firade även Zingos 11-års dag. Kissarna fick kallrökt lax de med :). Tänk att lilla Zingo har gått och blivit gammtant…

IMG_8675

Idag var vi uppe med tuppen och satt och väntade på att Ikea skulle öppna…haha. Det blev en stor handling, hela bagageluckan var fylld. Vera var tvungen att sitta själv där bak när vi åkte hem, för jag fick inte plats hur mycket jag än försökte trycka mig ned på sätet. Det gick inte alls bra (förstår dem som kopplar ur airbagen fram och monterar stolen där istället), men hem kom vi i alla fall… Vad vi köpte visar jag en annan dag! Vi åt lunch, och eftersom vi kom till restaurangen strax före kl. 11 så kunde jag beställa brunch för 39 kr. Prisvärt och gott! Näringsmässigt var det väl kanske inte perfekt, och tyngdkänslan i magen vittnade om att det var alldeles för mycket snabba kolhydrater.

IMG_8685

Det här med mat har väl aldrig varit så på tapeten som det är nu. Jag är med i två FB-grupper som handlar om mat för barn. Den ena rör BLW (baby-led-weaning), och den andra rör hemlagad barnmat. Jag tänkte i min enfald att det skulle bli lätt att laga barnmat. Jag såg framför mig hur jag skulle laga våra vanliga maträtter (utan salt/socker) med ekologiska råvaror och sedan mixa ned allt och frysa in i glasburkar. Bebis skulle glatt öppna munnen, och efter några månader äta själv med skeden. Jag kan nu mitt uppe i allting konstatera att det inte har blivit riktigt (läs: inte alls) som jag hade tänkt mig. Och efter ett par veckors matvägran beslöt jag mig för att pröva BLW i light-format. Jag har varit positivt inställd länge, men helt enkelt tänkt att det är lite för läskigt och omständligt för oss. Men när den lilla munnen förblev stängd allt längre tid (trots att bebis intresse för mat var tydligt!) så var vi tvungna att tänka utanför ramarna. Hur gör vi för att introducera mat på ett trevligt och gott sätt för bebis? Vi började med majskrokar och smörgås med leverpastej. Det gick hur bra som helst. Det var som att bebis bara hade suttit och väntat på att få äta hela bitar själv. Sedan har vi sedan ungefär en veckas tid erbjudit helt vanlig mat t.ex. skruvmakaroner med köttfärssås och det har gått jättebra.

Dagens middag blev kokt potatis och pannbiff.

IMG_8689

Häromdagen fick hon det här fina mellanmålet. Jordgubbarna slank ned fort som bara den (plus 3 st till), medan yoghurten och kiwipurén var mer svåräten.

IMG_8648

Jag funderar på att investera i klämpåsar och sip’n munstycken från Squeeze me. Smidigt att ta med fruktpuré eller dylikt som mellanmål. Munstyckena ska jag i vilket fall som helst köpa, för utan dem är det omöjligt att servera något ur klämpåse. Bebis rycker och drar i påsen samtidigt som innehållet far all världens väg (förutom i munnen).

Men jösses vad trött och förvirrad man kan bli av ämnet barnmat. Det finns så många tips och idéer om vad som ska ätas och vad som absolut inte ska ätas. BVC och livsmedelsverket säger en sak, andra specialister säger något helt annat. Och sedan alla hobbytyckare utöver det. Vi struntade (efter noga övervägande) i rekommendationerna om att ge gluten dagligen från fyra månaders ålder, vi ger ingen välling eller gröt (så som det ser ut just nu i alla fall). Vi lagar mat nästan uteslutande på ekologiska råvaror, men vi ger jordgubbar (som tydligen är giftigare än kvicksilver) och leverpastej (som enligt Finland inte är tjänbart som bebismat). Portionerna är inte stora, och merparten kommer fortfarande från tillskottsnäring. Får hoppas att ungen överlever ;).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.