Vinpremiär och lite kräks…

Idag tog vi en skön långpromenad på Söder, och avslutade med lunch på Vapiano i Skrapan.

Var nog ganska exakt ett år sedan jag drack vin senast. Det märktes att det var länge sedan, för jag hade glömt bort hur det smakar. Blev förvånad över hur strävt och ”tråkigt” det var i smaken. Men det är lika bra det. Jag tycker att det är helt okej att dricka alkohol i små mängder när man har barn, men det är ju lika bra att strunta i det om det inte ens smakar bra. Något jag däremot suktar efter, som jag drack mycket av under graviditeten, är alkoholfria frukt- och bärdrinkar!

IMG_7470

IMG_7471

IMG_7466

Mycket spännande grejer att titta på!

IMG_7473

* * *

Sedan måste jag bara kräkas lite över Stockholms kommun. Sedan de röda tog över har det ju blivit nästan omöjligt att stanna hemma med sitt barn så länge man vill. Vårdnadsbidraget är borttaget sedan 1 januari i år, vilket gör att man både riskerar att få sin SGI nollad hos Försäkringskassan och bli uppsagd från sitt jobb om man vill stanna hemma längre än föräldradagarna räcker. Jag förstår att man inte kan få föräldrapenning i all evighet, men jag tycker faktiskt att man borde ha rätt att vara hemma längre på egen bekostnad. Så oerhört orättvist att vårdnadsbidraget ska vara styrt av var man bor någonstans.

Dessutom upptäckte jag idag att man får betala lika mycket för en förskoleplats oavsett om barnet går 15 eller 30 timmar per vecka. För barn som är 3 år eller äldre så är det gratis att gå på förskolan 15 timmar per vecka oavsett vad föräldrarna har för sig under dagarna. Men för ett barn under 3 år så kostar det 840 kr (maxtaxa) oavsett om barnet går 15 eller 30 timmar. Det är något som haltar här. Om vi bestämmer oss för att låta vårt barn gå just 15 timmar per vecka så ska vi betala 840 kr per månad upp till det att hon är 3 år, sedan kommer det att bli gratis. Jag förstår ju att det är gratis för barn över 3 år för att man från samhällets sida vill skydda dessa från att behöva vara hemma på heltid, och att barn under 3 år lika gärna kan vara hemma istället för att gå på förskolan eftersom de rent generellt sett inte har behov av den ännu. Men då tycker jag att kommunen kan återinföra vårdnadsbidraget så att det blir möjligt att vara hemma med sitt barn så länge föräldern anser att barnet behöver det (så behöver jag inte heller belasta förskolan tidigare än vi vill).

Och slutligen vill jag bara säga att jag tycker att det är helt bedrövligt att se en barngrupp på 21 barn vara ute och gå på trafikerade gator tillsammans med endast 2(!) vuxna personer. Barnen såg ut att vara 4-5 år.

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att barn fortfarande har en mycket låg status. Vi kan tycka att Sverige är ett fantastiskt land med barnbidrag, VAB, förskola (som är nästan gratis i jämförelse med andra länder) och vår betalda föräldraledighet o.s.v. Men det är ju faktiskt bara en relativ jämförelse. Bara för att vi har det bättre än majoriteten så innebär det inte att vi per automatik tillgodoser barnens behov på ett tillfredsställande sätt.

* * *

Jaha, då var det färdigkräkt för den här gången ;). Allt löser sig såklart på något sätt! Jag är inte den som finner mig i en situation jag inte trivs i. Inget är hugget i sten, och jag får se vad jag fyller framtiden med! Just nu trivs jag alldeles utmärkt i alla fall. Och även om man måste fundera över och planera inför framtiden så får man inte glömma att vara här och nu :).

Och sedan måste jag tillägga att jag inte anser att det är dåligt att låta barn börja på förskolan när de är 12 månader. Finns ju undersökningar som visar på att det inte är skadligt. Men jag vill att det ska finnas en valmöjlighet för varje familj :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.