Syltar och fixar

Det finns en sak som inte är god, och det är köpt lingonsylt. Det spelar ingen roll att man köper ekologiska rårörda lingon för 60 kronor – för det smakar ändå inte som hemgjort. Så idag plockade jag fram min sista minipåse lingon ur frysen, och så knatade jag iväg till Konsum och köpte ytterligare några paket frysta ekologiska lingon så att det skulle bli någon sylt att tala om ;).

Lingonsylt är bland det enklaste man kan göra. Häll upp 1 kg lingon i en kastrull. Häll över 2 dl vatten. Koka i 10 minuter. Skumma av och häll i 500 g strösocker. Koka ytterligare några minuter och häll sedan upp burken på sterila glasburkar.

IMG_6880

När jag ändå var i farten så gjorde jag även lite jordgubbssylt (också mina sista gubbar….snyft). Jag lät dem tina lite halvt, och sedan klippte jag itu dem. Till 1 kg jordgubbar ska man ha 500 g socker och 1 tsk natriumbensoat. Man blandar gubbarna och sockret och kokar försiktigt i 10 minuter. Sedan tar man av kastrullen från plattan och skummar av. Blandar ut lite av sylten med natriumbensoat, och sedan blandar man ned det i resten av sylten. Tappa upp på sterila bukar.

IMG_6881

Natriumbensoat säljs i små förpackningar, ligger vid kryddhyllan. Det är förövrigt konserveringsmedel E211.

IMG_6882Lingonsylten är i den stora burken till vänster samt den lilla burken. Jordgubbssylten är den stora till höger. Blev drygt halvfull, men så hade jag bara 600 g jordgubbar också.

IMG_6884

Idag blev det lite kris med sockret, det tog slut mitt i alltihopa. Därför fick jordgubbssylten kokas med en blandning av råsocker, muscovadosocker och farinsocker. Men jag tror inte att det kommer påverka smaken negativt.

Och när jag var klar med sylten fixade jag ihop en kaka med blåbär och vit choklad. Men det får bli ett eget inlägg en annan dag. Nu väntar jag på att den ska bli klar, så att vi kan kvällsfika :).

Denna graviditet har bjudit på två sorts cravings: mjölk/yoghurt/turkisk yoghurt och så frukt/bär. Det sistnämnda har nästan fått galna proportioner. Så fort jag kommer in i en affär så känner jag doften av färsk frukt och bär. Jag spenderar massor av tid till att plocka ihop diverse frukter, och sedan skyndar jag mig hem för att provsmaka en, två eller tre av dem. Kanske tar mig en apelsin nu i väntan på att kakan ska bli klar. Ja, jag tror faktiskt att jag gör det….haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.