Banan är inte riktigt min grej – förutom i syntetisk form så som i glass och godis. Men nu tänkte jag att jag skulle prova att tillverka glass med riktig banan i. Lånade receptet från receptfavoriter.
-
0,5 vaniljstång
-
1,5 dl mjölk
-
2 dl vispgrädde
-
3 äggulor
-
1 dl socker
-
2 bananer
-
2 msk pressad citron
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en stor kastrull.
- Häll i mjölk samt grädde och vispa ut vaniljen. Tillsätt också vaniljstången.
- Koka upp under omrörning och ställ åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt i en stor bunke.
- Vispa ner lite av den varma gräddmjölken i taget i äggblandningen.
- Häll tillbaka glassmeten i kastrullen och låt det sjuda till 80 grader under omrörning.
- Häll över i en bunke och låt svalna.
- Skala och mixa eller mosa bananerna tillsammans med citron.
- Rör ner bananröran i glassmeten.
- Kör sedan i glassmaskinen, enligt instruktionerna.
Konsistensen blev inte så bra. Alldeles för lös, och nästan lite seg. Smaken blev dock riktigt bra, och glassen kändes väldigt gräddig och len.