Jag tycker nästan att man kan säga att köttfärssås är en svensk nationalrätt. Nu vet jag att många tänker att det är helt fel. Den har ju sina rötter i Italien – bolognese och ragu. Men det är ju inte samma sak som köttfärssås. Nej, jag vidhåller att köttfärssås kan klassas som en ganska svensk rätt.
Och visst finns det lika många recept på köttfärssås som det finns hushåll i Sverige?! Alla tycker att sitt eget recept är det absolut bästa. Personligen tycker jag att det är viktigast att köttfärssåsen kokas tillräckligt länge så att den blir mustig. Minst en timme, men gärna längre.
Jag varierar lite med vad jag har i köttfärssåsen, men en variant som jag kommer tillbaka till är denna:
600-700 gram kalkonfärs
Gul lök eller schalottenlök
2 burkar hela konserverade tomater
Tomatpuré
Några skvättar rödvin (knappt 1 dl)
1 buljongtärning + lite salt
1,5 chilifrukt, röd
Några vitlöksklyftor
Paprikapulver
2 lagerblad
Timjan
Crème fraiche
Ett par tsk socker
Serveras med pasta, parmesanost, grönsallad och rödvin.
Varför ser det alltid så äckligt ut när man fotograferar pastarätter?