Ost- och jalapeñobröd

I morse gräddade jag ett av världens godaste bröd: Ost- och Jalapeñobröd. Det tar sig lätt in på min topp-3 lista! Riktigt starkt är det också.

Jag gjorde degen igår och lät den jäsa i kylskåpet över natten. Så i morse var det dags att baka av härligheten. Jag behöver väl knappast säga att det var svårt att lämna frukostbordet och gå till jobbet ;).

15 g jäst
500 g vatten
250 g rågsurdeg
700 g ekologiskt vetemjöl
150 g durumvetemjöl
15 g ljus sirap
20 g havssalt
70 g skivad jalapeño (gärna en stark variant)
70 g riven lagrad ost

Häll ner allting förutom de tre sista ingredienserna på listan i hushållsmaskinen och kör 15 minuter. Häll sedan i saltet och kör 5 minuter till. Arbeta in osten och jalapeñon för hand och låt sedan degklumpen vila en halvtimme i en bunke.

Forma degen till två bullar och låt den vila ytterligare tio minuter. Under tiden smörjer du två avlånga brödformar. Baka ut degen och placera den i brödformarna och låt jäsa i två timmar under en bakduk. Alternativt kan man jäsa det i kylskåpet över natten.

Ställ in en tom plåt på ugnens nedersta fals och sätt temperaturen på 250 grader. Dra ett par snygga snitt i brödet och mjöla det lite lätt innan du sätter in det på en annan plåt ett par falsar ovanför den första plåten. Häll en kopp kallt vatten på den nedersta plåten, stäng luckan och dra ner temperaturen till 200 grader.

Efter 20 minuter är det dags att vädra ut ångan och sätta en termometer i brödet.

Fortsätt grädda tills innertemperaturen är 98 grader. Låt svalna. Skär upp och frys in (om du inte ska servera/äta upp allt på en gång).

Receptkälla: Helene Johansson, Brunkebergs Bageri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.