Lingondinkel

Dessa godingar bakade jag igår. Blev väldigt lyckat! Receptet kommer från bagare Heléne Johansson.

Dag 1
200 g vatten
250 g Vetemjöl Special Fullkorn
5 g jäst

Blanda allt till en deg, täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.

Dag 2
fördegen från dag 1
500 g vatten
10 g jäst
450 g dinkelmjöl Fullkorn
300 g Vetemjöl Special
15 g olivolja
30 g honung
30 g havssalt
100 g frysta lingon

Blanda fördegen med allt utom salt och lingon, bearbeta i maskin i 10 minuter. Tillsätt saltet, arbeta ytterligare 5 minuter. Blanda ner lingonen på slutet och låt sen degen vila i 30 minuter. Dela degen i 3 och forma till runda bullar. Lägg dem på mjölad bakduk som du veckar medllan bröden. Låt jäsa i ca 2 timmar.

Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en tom plåt längst ned i ugnen. Häll en kopp kallt vatten i plåten och ställ in en plåt med bröden ovanför. Stäng ugnsluckan och sänk till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter (denna procedur gör att brödet får en knaprig yta). Grädda bröden 35 minuter, eller tills innertemperaturen är 98 grader. Låt bröden svalna på galler.

Jag använde vanligt vetemjöl i fördegen, av den enkla anledningen att jag läste fel i receptet. Men det gick bra det med! Som vanligt använde jag mig av bakformar istället för att forma bröden. Innan jag stoppade in bröden i ugnen så strödde jag lite vetemjöl över dem så att de skulle bli ”snyggare”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.