Surt – tredje gången gillt!

Surdegen har stått i kylen och hånat mig sedan det senaste (misslyckade) försöket. Men i lördags tänkte jag att jag skulle på’t igen. För även om jag kände mig en smula nedslagen efter förra surdegsbaket så har jag skött degen exemplariskt – d.v.s. matat den var femte dag.

Den här gången använde jag mig av ett recept från bagare Heléne Johansson, och här är resultatet:

Så här gör man:

450 g vatten

250 g rågsurdeg

10 g jäst (jag tog 25 g bara för säkerhetsskull)

650 g vetemjöl med hög proteinhalt (typ ideal- eller specialvetemjöl)

125 g grovt rågmjöl (jag tog fint rågmjöl eftersom jag inte hade grovt hemma)

15 g brödsirap

20 g havssalt

Blanda alla ingredienser utom saltet. Kör i assistent ca 10 minuter (eller bearbeta för hand i 20 minuter). Blanda ned saltet och kör ytterligare 3-5 minuter (6-10 minuter för hand). Låt degen vila 30 minuter. Fördela degen i två avlånga ugnsformar och låt jäsa i 2 timmar. Pensla brödet med vatten och dekorera med något kul t.ex. pumpakärnor eller solroskärnor. Grädda i 180 grader ca 30 minuter, eller tills innertemperaturen i brödet är 98 grader.

Degen är väldigt seg och ganska svårhanterlig, men det är normalt.

Efter jäsningen är degen så här hög d.v.s. lika hög som när brödet är klart.

Det blir ett luftigt och lite segt bröd – precis som det ska vara :).Detta har genast blivit en favorit här hemma, och jag har bakat två nya limpor redan ikväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.