Vörtbröd

Vörtbröd hör julen till. I alla fall hör det min jul till. I år har jag börjat baka mitt eget vörtbröd. Det blir ungefär 67 gånger godare än det man köper i affären.

Självklart delar jag med mig av det finfina receptet:

50 g smör

2 dl sirap

66 cl lättöl

100 g jäst

2 påsar à 90 g vörtmix

10 dl rågsikt

10 dl vetemjöl

Blanda jäst, smör, öl, vörtmix och 8 dl vetemjöl. Arbeta i assistent ca 4 minuter. Låt degen vila i 30 minuter. Häll i sirap, 2 dl vetemjöl och 10 dl rågsikt. Arbeta i assistent 6-7 minuter. Låt vila ytterligare 30 minuter.

Dela degen i 4 delar, forma bullar. Låt vila 10 minuter. Baka ut limpor. Låt jäsa 1,5 timmar. Pensla limporna med ägg. Grädda i mitten av ugnen, 30 minuter, 180 grader. Du kan även använda termometer för att mäta brödets innertemperatur (98 grader ska det vara).

Låt brödet svalna på galler, och skär sedan upp det. Och glöm för allt i världen inte att skjutsa in det direkt i frysen – då smakar det (nästan) som nytt när du tar fram det igen. Hembakt bröd blir torrt väldigt fort – men det är normalt eftersom man inte stoppar i konserveringsmedel eller annat skräp i det :).

Måttangivelserna har jag tagit från Santa Maria (står på baksidan av Vörtmix-påsen).

Tillvägagångssättet har jag knåpat ihop själv. Men om man vill att det ska gå lite snabbare så följer man tillvägagångssättet som står på Vörtmix-påsen och bakar med varm degvätska.

Självklart behöver man ingen assistent för att baka bröd, men det förenklar. Om man knådar degen för hand så ska man dubbla bearbetningstiden.

2 tankar kring ”Vörtbröd

  1. Vad fint det blev^^ Visste du förresten att processen att torka ut bröd går fortare i -2 till +8 grader, alltså i kylen? Fast frysen är awesome 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.