Vörtbröd hör julen till. I alla fall hör det min jul till. I år har jag börjat baka mitt eget vörtbröd. Det blir ungefär 67 gånger godare än det man köper i affären.
Självklart delar jag med mig av det finfina receptet:
50 g smör
2 dl sirap
66 cl lättöl
100 g jäst
2 påsar à 90 g vörtmix
10 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
Blanda jäst, smör, öl, vörtmix och 8 dl vetemjöl. Arbeta i assistent ca 4 minuter. Låt degen vila i 30 minuter. Häll i sirap, 2 dl vetemjöl och 10 dl rågsikt. Arbeta i assistent 6-7 minuter. Låt vila ytterligare 30 minuter.
Dela degen i 4 delar, forma bullar. Låt vila 10 minuter. Baka ut limpor. Låt jäsa 1,5 timmar. Pensla limporna med ägg. Grädda i mitten av ugnen, 30 minuter, 180 grader. Du kan även använda termometer för att mäta brödets innertemperatur (98 grader ska det vara).
Låt brödet svalna på galler, och skär sedan upp det. Och glöm för allt i världen inte att skjutsa in det direkt i frysen – då smakar det (nästan) som nytt när du tar fram det igen. Hembakt bröd blir torrt väldigt fort – men det är normalt eftersom man inte stoppar i konserveringsmedel eller annat skräp i det :).
Måttangivelserna har jag tagit från Santa Maria (står på baksidan av Vörtmix-påsen).
Tillvägagångssättet har jag knåpat ihop själv. Men om man vill att det ska gå lite snabbare så följer man tillvägagångssättet som står på Vörtmix-påsen och bakar med varm degvätska.
Självklart behöver man ingen assistent för att baka bröd, men det förenklar. Om man knådar degen för hand så ska man dubbla bearbetningstiden.
Vad fint det blev^^ Visste du förresten att processen att torka ut bröd går fortare i -2 till +8 grader, alltså i kylen? Fast frysen är awesome 🙂
Det hade jag inte en aning om. Frysen är min bästa vän! 🙂