Janssons skållade

Jag tycker om att baka matbröd, och ett av mina favoritrecept är ”Janssons skållade”. Limpor som tillsammans med en smakrik ost passar perfekt till vardagsfrukosten såväl som till helgfrukosten. Receptet kommer från Heléne Johansson bok: ”BRÖD från Brunkebergs bageri”.

Limporna kräver en hel del jäsning…

Men det är väl värt väntan!

Så här gör man:

Steg 1 – skållning                                                                                                         Koka upp 500 g vatten och häll det över 250 g fint rågmjöl. Blanda ordentligt, täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills blandningen är kall. Kan förberedas 3-4 dagar innan den ska användas (förvara då i kylskåp).

Steg 2                                                                                                                        Blanda den avsvalnade skållningen med 250 g vatten, 100 g jäst, 400 g vetemjöl och 150 g honung. Arbeta degen i 7-8 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

Tillsätt 800 g vetemjöl, 140 g mörk sirap och 25 g havssalt. Arbeta dagen i maskin i 10 minuter, eller för hand i 15 minuter. Låg degen vila i ytterligare 30 minuter.

Forma degen till fyra runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.

Platta till degbullarna försiktigt, vik en kant mot mitten och tryck till försiktigt med handloven. Vik degen igen och ryck åter till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Lägg dem på två låtar täckta med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca en och en halv timme i rumstemperatur eller i kylen över natten. När bröden är färdigjästa skall de spänsta emot lite om du trycker på dem.

Sätt ugnen på 180 grader.

Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem i ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är ca 98 grader.

Ta ut bröden ur ugnen, pensla dem med smält smör för fin yta och god smak och låt dem svalna på galler.

Mitt tips: när limporna har svalnat kan du skära upp dem i lagom tjocka skivor och frysa in. Då kan du ta fram önskat antal skivor precis innan du ska äta, så slipper du ta fram en hel limpa som ligger framme och blir torr redan efter någon dag (för det är ju dessvärre vad som händer när man inte använder konserveringsmedel).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.