Surt

I början av veckan startade jag upp en surdeg. Jag har försökt mig på det tidigare, men inte riktigt fått det att fungera (läs: jag glömde att mata den).

Men den här gången så har jag faktiskt lyckats. Nu ligger det en lätt illaluktande deghög i mitt kylskåp, och bara väntar på att få bli bakad på.

Hur gör man då?

Jo man blandar 60 gram mjöl (ekologiskt) med 60 gram kallt vatten. Låt stå i rumstemperatur, med lock på, under dagen. På kvällen upprepar du matningen med 60 gram mjöl och 60 gram vatten. Nästa dag matar du degen igen, och låter den stå kvar i rumstemperatur med lock. Degen bör nu ha kommit igång lite, men har den inte det så kan du mata den lite extra med t.ex. rårivet äpple, en tsk honung (det gjorde jag) eller en tsk naturell yoghurt och låta den stå kvar i rumstemperatur. Har den kommit igång av sig själv så kan du flytta in den i kylskåpet. På den tredje dagen matar du återigen degen och ställer in den i kylskåpet. På den fjärde dagen är surdegen klar att användas. Det går bra att justera konsistensen med mängden mjöl. Om du inte bakar upp hela degen på en gång så kan du spara den i kylskåpet. Då ska den matas minst var femte dag för att inte dö.

Så här såg min surdeg ut första dagen (jag använde mig av fint rågmjöl, men det går även bra med t.ex. vetemjöl eller grahamsmjöl):

Fortsättning följer…

2 tankar kring ”Surt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.